Tuintip

Moestuin:
Tot midden augustus kunt u nog spinazie, winterrammenas, veldsla, radijsjes, raapstelen,… zaaien.
Plantjes van koolrabi, bloemkool, sla, andijvie,… kunnen in de moestuin worden uitgeplant.

Fruittuin:
Snoei bij de druivenranken alle bladeren weg die voor de druiventrossen hangen. Die bladeren houden het licht tegen dat voor de druiven nodig is om te rijpen.
Na de oogst van perziken, pruimen, kersen en bessen mag je deze bomen en struiken snoeien.
Plant deze maand nieuwe aardbeibedden in. Deze kunnen zich voor de winter nog goed ontwikkelen zodat ze volgend jaar een mooie oogst geven.

In augustus genieten we vooral van al het harde werk van de voorbije maanden. Uiteraard maken we tijd vrij voor licht onderhoudswerk en dit vooral in de vroege ochtend of in de vooravond wanneer de temperatuur nog draaglijk is om in te werken, of in het begin van deze maand…tussen de buien door! We beperken ons tot algemene tuintaken waarbij genieten en rusten deze maand op nummer één staat! Toch maken wij ons op voor wat tuindrukte naar het einde van deze maand toe.

De siertuin

 • steun voor planten bij stormweerSteeds weer dat onkruid: hakken, schoffelen en wieden!
 • Blijf uitgebloeide bloemen verwijderen zodat er geen onnodige energie naar de zaadvorming gaat. Zaden kan je nu ook gaan verzamelen, bewaar ze in een enveloppe of in een koffiefilter op een droge plaats.
 • Door het regenweer van afgelopen dagen kunnen heel wat planten nu wel wat steun gebruiken: ik denk aan zonnebloemen, riddersporen en annabelhortensia’s, gebruik bamboestokken en rijshout.
 • Planten in pot zoals buxusbollen met een groot en dicht bladerdek boven de pot hebben extra water nodig. De plant fungeert als een paraplu waardoor er veel regenwater naast de pot terecht komt!
 • Wees ten allen tijde zuinig met water.
 • Blijf alert voor plaagdieren en ziekten. Warm en droog weer is bevorderlijk voor ziekten zoals meeldauw. Ook bladluizen zijn in augustus alweer van de partij, verwijder ze met de hand of met een daartoe geschikt bestrijdingsmiddel op basis van organische vetzuren. Spuit bij voorkeur ’s avonds om allerhande nuttige insecten te sparen.
 • Bij het genieten van een welverdiend frisdrankje op het terras onder de parasol moet je opletten voor wespen, zij zijn dol op het zoete brouwsel waar jij van geniet en voor je het weet komen ze in je drankje terecht. Gebruik een wespenval om deze diertjes te weren zodat je rustig kan genieten.


De moestuin

 • Augustus is een rijke oogstmaand, laat je echter niet verrassen: het moestuinjaar schiet nu al aardig op. Je kan volop oosten maar vergeet het najaar niet te plannen. Je kan namelijk elk stukje groententuin tot diep in het najaar en ver in de winter benutten!
 • Zaai nu nog knolvenkel, bladmosterd en Chinese kool, deze zaden kiemen snel en groeien snel door tot een bijzondere oogst.
 • Ook herfstradijzen kunnen nu worden gezaaid. Bij te warm weer kan je gerust nog een week of twee wachten.
 • Oogst eens een eerste struik aardappelen. Haal het loof weg en oogst de knollen. Laat de rest zitten tot het loof volledig afsterft.
 • oogsten van bessen en frambozenIn augustus wordt het al vochtiger en is de kans op schimmelaantasting groter. Wees alert en pas uw buitentomaten een tomatenhoes aan. De hoofdscheut van uw tomatenplanten mag je ook toppen aangezien er zich toch geen vruchten meer kunnen vormen die voor de winter kunnen geoogst worden.
 • Uiteraard SCHOFFELEN en regelmatig WATER GEVEN op warme dagen.
 • Knip oude geoogste frambozenstengels af en bind de nieuwe stengels van dit jaar vast. Deze zullen volgend jaar vruchten dragen.
 • Oogsten van rode bessen, bosbessen, bramen, frambozen, kersen, kruisbessen, perziken, pruimen, vijgen, wijnbessen,…

Kuipplanten, perkgoed, eenjarige en tweejarige planten

 

 • Dit is de maand om te beginnen met stekken te nemen van uw kuipplanten: Pelargoniums (geraniums), Fuchsia’s (bellenkensplanten),… Neem krachtige kopstekken van ± 10 cm en verwijder de bloemen. Verwijder de onderste bladeren en snij de stek onderaan net onder een bladknoop schuin af. Bij de Pelargonium kun je best de kleine steunblaadjes op het stengelgedeelte verwijderen want anders kunnen die in de stekgrond beginnen te rotten.
 • Eenjarigen en perkgoed regelmatig water geven en wekelijks bijbemesten met meststof voor geranium en balkonplanten om de planten langer te laten doorbloeien.
 • Vanaf augustus kan men volop starten met het zaaien van tweejarige planten. Viooltjes, vergeet-me-nietjes, muurbloemen, duizendschoon,…
 • Uitgebloeide bloemen verwijderen zorgt er voor dat de planten geen energie steken in de aanmaak van zaad maar in de vorming van nieuwe bloemen. De bloembakken staan er alzo ook steeds net en fris bij.

Bewaren

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s